Thursday, December 12, 2013

Enzim


Salam semua.

1. Kali ini subjek yang ingin saya tulis ada sedikit berlainan dengan entri-entri sebelum ini.

2. Kebiasaannya, saya menulis tentang falsafah dan sedikit sastera (cuba-cuba je), tapi untuk entri terbaru ini saya akan cuba menulis tentang Sains atau lebih spesifik lagi  Biologi.

3. Hah? Biologi? Kenapa Biologi? Nak jadi cikgu Bio ke pulak?

4. Oh...salah tu. Yang sebenarnya subjek Biologi ni adalah antara subjek kegemaran saya ketika di sekolah menengah. Tapi tak lah terer sangat pun. Cukup-cukup makan je pun.

5. Dan, dek kerana minat sangat dengan Biologi, saya menyambung pengajian tinggi di peringkat ijazah dalam bidang ini, Biologi. Huhu..

6. Tapi itu cerita lama. Jadi kenangan sajalah. Saya pun sekarang dah berada dalam bidang yang berlainan dengan Biologi. Oh..How I miss Biology so much...

7. Ok lah. Sekarang saya nak buka "kitab" Biologi yang dah lama terperap dalam almari tu. Buku rujukan Biologi ketika saya berada di sekolah menengah dulu-dulu.

8. Saya nak cerita serba sedikit tentang "ENZIM". 

9. Pernah dengar perkataan ni? Saya percaya ramai yang pernah dengar dan tahu serba sedikit tentang enzim. Khususnya, mereka yang berada dalam kelas aliran sains dan mengambil subjek Biologi.

10. Alah..kalau korang tak ambil Bio pun, tentu korang pernah belajar dalam Subjek Sains Tingkatan 4 dulu kan?.

11. Apa itu enzim?

12. Enzim adalah pemangkin.

13. Untuk pengetahuan anda, semua proses biokimia berlaku di dalam sel hidup. Proses ini dipanggil metabolisme sel.

14. Bahan kimia yang mengambil bahagian dalam metabolisme sel dipanggil sebagai metabolit.

15. Setiap proses biokimia terdiri daripada satu siri tindakbalas biokimia. Dan, setiap tindak balas biokimia ini pula dimangkinkan oleh enzim. 

16. Apa makna mangkin dalam konteks enzim?

17. Dalam bahasa mudahnya, mangkin adalah mempercepatkan. Maknanya, enzim mempercepatkan satu-satu tindak balas biokimia.

18. Sebagai contoh, katakan berlaku tindak balas biokimia terhadap metabolik A untuk bertukar menjadi metabolik B, maka kehadiran enzim 1 akan mempercepatkan proses itu. Begitulah seterusnya, jika metabolik B bertindak balas untuk bertukar menjadi metabolik C, maka kehadiran enzim 2 akan juga mempercepatkan tindak balas itu.

19. Anda jangan pula keliru dengan metabolik A,B dan C serta enzim 1 dan enzim 2 seperti yang tertera di atas. Itu cuma contoh sahaja. 

20. Sekarang mari kita lihat ciri-ciri umum enzim.

21. Pertama, semua enzim terbina daripada protein yang dihasilkan oleh sel hidup. Oleh itu, enzim bersifat protein.

22. Kedua, enzim bertindak sebagai mangkin organik. Ia berfungsi mengawal atur serta mempercepatkan tindak balas biokimia di dalam sel.

23. Ketiga, enzim adalah spesifik. setiap jenis enzim hanya bertindak terhadap satu jenis substrat sahaja. Apa itu substrat? Substrat adalah bahan yang ditindakkan oleh enzim.

24. Contohnya, subtrat sukrosa hanya boleh ditindakkan oleh enzim sukrose manakala enzim maltase bertindak hanya ke atas substrat maltosa.

25. Ciri enzim yang seterusnya, adalah tindakannya dipengaruhi dengan kehadiran perencat. Perencat enzim ialah bahan kimia yang melambatkan atau menghentikan terus tindak balas enzim. Contoh perencat ialah ion argentum, ion plumbum dan ion merkuri.

26. Enzim juga boleh bertindak balas secara berbalik. Arah tindak balas bergantung kepada jumlah substrat dan hasil yang ada. Arah tindak balas boleh berlaku dari kiri ke kanan atau kanan ke kiri sehingga keseimbangan berlaku.

27. Sebagai contoh : Lemak + air -------(enzim)-------------------> asid lemak +gliserol     ATAU
                               Asid lemak + gliserol -------(enzim)-----------> Lemak + air

28. Ciri berikutnya, enzim diperlukan hanya dalam kuantiti yang kecil untuk memangkinkan tindak balas biokimia.

29. Enzim juga tidak dimusnahkan selepas sesuatu tindak balas biokomia selesai. Oleh itu enzim boleh digunakan secara berulang kali. Sedikit enzim boleh memangkinkan satu bilangan besar tindak balas biokimia yang sama.

30. Akhir sekali, enzim, tertentu memerlukan kofaktor untuk tindak balasnya. Kofaktor adalah bahan bukan protein dalam bentuk ion logam (contohnya ion magnesium dan ion kalsium) atau molekul organik yang diperlukan bagi pengaktigan enzim tertentu.

31. Begitulah sedikit sebanyak ciri-ciri umum enzim.

32. Sebenarnya, perbincangan tentang enzim masih panjang dan sangat mendalam lagi.

33. Saya fikir, cukuplah setakat ini sebagai mukaddimah.

34. InsyaAllah, saya akan menyambung perbincangan tentang enzim lagi dalam penulisan-penulisan lain pada masa hadapan.

35. Para pembaca boleh mendapatkan penerangan lebih lanjut dan lebih mendalam tentang enzim dengan merujuk bahan-bahan bacaan atau buku-buku rujukan Biologi serta boleh juga membaca artikel-artikel berkaitan di internet.

1 comment:

  1. Thank you so much this help me for my presentation☺️

    ReplyDelete